Veneen ostaminen on monelle unelma, jonka toteuttaminen saattaa hyvinkin tulla vastaan jossain vaiheessa elämää. Moni meistä rakastaa liikkua vesillä, oli sitten kyseessä merellä seilaaminen taikka oman mökin rannassa veneily. Ennen veneen ostoa tulee ottaa monia seikkoja huomioon, aina veneen tyypistä budjettiin. Mikäli kyseessä on ensimmäinen kerta, kun harkitset veneen ostamista, tarkista seuraavasta listauksesta muutamia varteenotettavia vinkkejä, jotka saattavat auttaa sinua unelmiesi veneen löytämisessä!
Venetyyppi
Venetyypillä on merkitystä veneen oston kannalta. Mikäli olet jo kokeneempi merenkävijä, voi purjevene olla erinomainen valinta. Purjevene vaatii kuitenkin enemmän taitoa, sillä sen hallitseminen ja ohjaaminen on hieman haastavampaa kuin moottoriveneen. Purjevene sopii erinomaisesti merenkäyntiin, kun taas moottoriveneet sopivat pienemmille vesialueille kuten järvelle ja joelle. Mikäli päädyt valitsemaan moottoriveneen, on sen valinnassa otettava huomioon myös moottori. Moottorin valinta määräytyy pitkälti sen mukaan, minkälaiseen käyttöön vene ostetaan. Yleisimmät vaihtoehdot ovat perä- ja sisämoottorit sekä bensiini- ja dieselmoottorit.
Perämoottoriveneessä moottori asennetaan veneen perään, kun taas sisäperämoottoriveneessä moottori asennetaan suoraan sisälle veneeseen. Joissakin suurissa sisäperämoottoriveneissä voi olla jopa kaksi erillistä moottoria. Perämoottoriveneet ovat usein myös pienempiä kuin sisäperämoottoriveneet ja ne sopivat myös soutamiseen. Dieselmoottorit ovat yleensä hieman kalliimpia kuin bensiinimoottorit, mutta ne ovat käytössä taloudellisempi ja varmempi vaihtoehto. Lisäksi dieselmoottorin jälleenmyyntiarvo on usein parempi kuin bensiinimoottorin.
Rahoitus kuntoon
Veneily ei ole ilmaista huvia ja siksi ennen veneen ostoa on erittäin tärkeää budjetin laadinnan lisäksi laskea, kuinka paljon rahaa tulee kulumaan veneen ylläpitoon ja käyttöön. Huomioon otettavia seikkoja ovat veneen oston jälkeen muun muassa satamapaikan vuokra, talvisäilytys, veneen kuljetuskulut, korjauskulut, vakuutus ja polttoainekulut. Mitä isompi vene, sitä suuremmiksi kulut helposti nousevat.
Mikäli pääomaa ei ole tarpeeksi veneen ostoon ja muiden kulujen kattamiseen, on lainan ottaminen yksi varteen otettava vaihtoehto. Lainan määrä kannattaa laskea suhteellisen tarkkaan ennen lainan ottamista ja mukaan tulee sisällyttää myös kaikki veneen ostamisen jälkeenkin aiheutuvat kulut, mikäli tuoreen veneen omistajan omat tulot eivät riitä niitä kattamaan. Apua budjetin laatimiseen voi kysellä netistä taikka lähipiiristä, jos sieltä löytyy jo veneen omistavia asianomaisia.
Ennen lainanottoa eri pankkien ja luotonmyöntäjien lainatarjoukset kannattaa kilpailuttaa, jotta itselle parhaan lainatarjouksen löytäminen helpottuu. Luotettava pohjoismaalainen Freedomrahoitus.fi tarjoaa tulevalle veneen omistajalle mahdollisuuden kilpailuttaa lainatarjouksia aina 500 eurosta jopa 60 tuhanteen euroon ja lainan takaisinmaksuaikaa voi saada aina 15 vuoteen saakka. Lainojen kilpailuttaminen nykypäivänä on erittäin nopeaa ja ilmaista, ja se tarjoaa lainanhakijalle mahdollisuuden tarkastella sekä vertailla eri lainatarjouksia ja niiden ehtoja keskenään.
Veneen kunnon ja myyjän tietojen tarkistus
Vaikka venetyyppi ja rahoitus ovat kunnossa, ei työ suinkaan ole vielä ohi. Ennen ostopäätöksen tekemistä on tärkeää tarkistaa myyjän tai välittäjän tiedot ja näin varmistaa, että heidän taustansa ovat kunnossa. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää, kun osto tehdään netin kautta. Jos kaupat tehdään virallisessa venekaupassa tai välitysfirmassa, kauppaan sovelletaan kuluttajansuojalakia.
Mikäli kaupat kuitenkin tehdään kahden yksityishenkilön välillä, kauppaan sovelletaan kauppalakia. Tällöin olisikin hyvin tärkeää, että kaupasta laaditaan kunnollinen ja kattava kauppakirja, sillä venekaupan ehdot määräytyvät kyseisen kauppakirjan mukaan. Ennen kauppakirjan allekirjoittamista on myös oleellista tarkistaa veneen kunto sekä kuvata myyjän läsnäollessa kaikki mahdolliset viat ja yksityiskohdat, jotka saattavat myöhemmin vaikuttaa veneen käyttöön. Ostopäätöstä ei kannata koskaan tehdä hätiköiden, kyseessä on suuri ja merkittävä ostos!